ponedeljek, 29. oktober 2012

Ponedeljek v znamenju kuhanja

Danes sem skuhala avtentični Irish stew, no vsaj recept je trdil da je avtentičen, ampak najverjetneje je toliko različnih avtentičnih stewjev kot je Ircev, ki ga kuhajo. Za sladico pa sem pripravila cheesecake.

Irish stew
Sestavine:
1 kg jagnjetine/ govedine narezane na kocke
4 srednje velike čebule, narezane na kolobarje
4 stroki česna, sesekljan
3 korenčki, narezani na 1 cm debele kolobarje
2 stebli zelene, narezana na 1 cm debele kolobarje
10 majhnih ali 6 srednje velikih krompirčkov, narezanih na velike kocke
pol skodelice ješprena
timijan, rožmarin in peteršilj
sol, poper
olje
moka
1liter jušne osnove
0.5 litra guinnesa ali drugega temnega piva

Priprava:
V osoljnei vodi skuhajte ješprenj in ga shranite za kasneje. Na vročem olju prepražite zelenjavo in dodajte sveža zelišča, ko se zelenjava nekoliko zmehča, jo stresite v drugo skledo in na enakem olju prepražite meso, ki mu dodate nekaj moke, samo toliko, da porjavi. Nato dodajte zelenjavo, dobro premešajte in dodajte pivo in jušno osnovo, solite in poprajte. Kuhajte okoli 15 minut in dodajte ješprenj, nato pa pustite,da se pri raklem vrenju kuha še uro ali dve, dokler meso ni mehko in omaka nekoliko zgoščena.


Cheesecake
Sestavine:
Za kremo
500g kremnega sira ( philadelphia ali nekaj temu podobnega)
3 jajca
4 zvrhane žlice moke
85g rjavega sladkorja
vanilija
limonina lupinica (najboljša sveža)
Pomarančna lupinica

Za skorijco
300g maslenih piškotov - albert keksov
100g stopljenega masla
3 žlice sladkorja

Za omako
Sadje
sladkor

Priprava:

Kekse zdrobimo v zelo fine drobtine in mu v skledi primešamo stopljeno maslo in sladkor. V namaščen tortni model drobtine previdno razporedimo po celotnem obodu in podlagi, ter jih dobro stisnemo, da nastane lepa ravna podloga. Kremni sir stepemo  sladkorjem, nato dodamo preostale sestavine in dobro premešamo, vlijemo v model in pečemo v ogreti pečici na 170°C okoli 40 minut, ali dokler ni nežno zapečena in strjena. Za omako sem uporabila zamrznjeno jagodičevje, nekaj žlic sladkorja in nekaj malega vode, ter vse skupaj kuhala okoli 15 minut, dokler se ni nekoliko zgostilo.


Slika ni najboljša, ampak prikaže  končni izdelek. :)



Ni komentarjev:

Objavite komentar