četrtek, 20. oktober 2011

Ostrige, robčki, sneg in še kaj....

Vsak dan se prebudim v temno in mrzlo jutro, ko bi najraje ostala v postelji pa me kljub temu neka nevidna sila izvabi iz toplega objema odeje, da se podam po umazanih mestnih ulicah. Zjutraj ponavadi piha veter in mrzlo vreme me na poti v šolo brez problema zbudi. Z nahrbtnikom in usnjeno torbo v kateri so spravljeni noži se včasih počutim zelo nenavadno. Zdi se mi, kot da te vsi opazujejo, kaj nosiš v tej črni stvari, kadar grem v trgovino takoj po pouku, pa je vse skupaj še bolj čudno.  Torej vsak torek in sredo, se zjutraj odpravim v šolo s torbo v roki, da se pripravim na praktični pouk. V torek smo se učili o ribah in školjkah, se naučili, kako filetirati ploske in okrogle ribe ter jih pripraviti. Prav tako pa smo se naučili odpirati ostrige, ko si jo odprl, pa si jo seveda moral še pojesti, nič kaj gurmanskega ni na tej sluzasti zadevi, samo zelo slan in hladen, žvečljiv kos nečesa, kar je bilo še pred par minutami živo.  Pravilen način, da ostrigo poješ je, da jo žvečiš, če jo pogoltneš, ne začutiš okusa nam je povedal Mairtin, ampak tole žvečenje je zelo neprijetno in, če je okus ta prevelika slanost, kot da bi pil morsko vodo, potem res ne vem, kaj je na tem tako zelo posebnega.
Sreda je kar se glede hrane tiče veliko boljša izbira, saj imamo Pastry in pečemo sladice, že tretji teden zapored smo se podali v ta neskončni svet pit in napekli različne dobrote. Pikanova pita je bila naravnost odlična, tudi ostale niso bile slabe in pouk je minil neverjetno hitro, teden pa tako ali tako zelo hitro mine, če imaš pouk samo do četrtka, petek pa prost.
In tako se je eno odštevanje že skoraj končalo, odštevanje do selitve namreč. Sobota je neverjetno blizu, jutri bo pakiranja zelo veliko, danes sem poskrbela še za malo več prtljage, zapravljala sem in se pripravila na zimo, bolje rečeno na sneg, ki ga napovedujejo in se ga Irci nekako bojijo in veselijo hkrati. Na irskem je že ob najmanjšem snežnem metežu pravi kaos, zaprte šole, trgovine, letališča.
Mrzlo vreme pa prinaša tudi prehlade in s tem zanimivost, ki me je pravzaprav zelo presenetila. Na Irskem prodajajo slovenski izdelek - robčke Paloma! Danes nisem verjela svojim očem, ko jih je sošolka vzela iz torbe, sem sredi ure navdušeno ugotovila, da je to nekaj domačega, znanega.  Ta teden je res zanimiv in razburljiv, tudi zaradi dejstva, da bo kmalu tukaj december in prihod domov. Božične dekoracije že krasijo trgovine, sama pa že nestrpno odštevam dneve, pišem sezname za darila in si pripravljam ideje.
In da ne pozabim, še ena dobra novica zame, decembra bom najverjetneje delala v restavraciji in to ne kakršnikoli, ampak odlični restavraciji z enim najbolj kul chefov, ki si jih lahko zamisliš! :) ( Ne, ni Andrej Kuhar, je pa kljub temu vrhunski chef, z veliko mladnostne energije in kreativnosti)
Je življenje še lahko lepše, kot to? Verjetno se še kaj najde, prostora za nadgradnjo mora biti nekje nad nebom še veliko, a zaenkrat se mi zdi, kakor, da se še nisem zbudila iz dolgega spanca, ko gre samo navzgor... se slej ko prej obrne tudi v drugo smer, a upam, da se to zgodi čim kasneje.

8 komentarjev:

  1. Nevarna si, Katarina, s temi noži, ki jih kar tako meni nič, tebi nič nosiš po ulicah, ampak! Kak kul mora biti imeti praktični pouk in vse to ... Pa jest ostrige in pečt pite :) No, hitro in uspešno selitev in dolg obstanek na vrhu ti želim. Kje piše, da se mora obrniti? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Heh, od sošolca brat je komentiral, da s to torbo zgčeda kot Dexter Morgan, no 64 takšnih, samo v prvem letniku.:P Hvala! Vedno je tak, neskončna eksponentna rast ne more obstajat. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. To s Paloma robcki pa poznam. :D Sem jih tudi jaz na Nizozemskem odkrila in sem bila cisto adijo od srece. Tak malo je treba. ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, jaz sem bila cela navdušena, moji sošolci pa niso razumeli tega mojega veselja ob pogledu na nekaj slovenskega. Sicer se veini tako ali tako še vedno ne sanja od kod sem, tak da. :) Kako si pa ti? Kako kaj Nizozemska?

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz sem fajn. :) Trenutno mi zivce para mlada macka, ki misli, da so roze nekaj najbolj uzitnega.
    Nizozemska je pa zadnje case presentljivo soncna! Tako da zaenkrat uzivam.
    :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hehe, male muce so ful prisrčne. :) Ita je tudi hotla vse rože probat, ko je bla mala.
    Jaz bi tudi mela sonce, Irska ni preveč radodarna z njim. Fajn, da uzivas in upam, da boš še naprej. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi jaz se selim ta teden!:D Na bolje! Želim nama čimboljše počutje na novi lokaciji:D

    OdgovoriIzbriši
  8. Hej,hvala.Kako kaj nova lokacija? Jaz sem zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši