nedelja, 18. november 2012

Chutney iz zelenega paradižnika

Jesen je prijazna za poljske pridelke, a nikakor ne za sonce ljubne rdeče paradižnike, sploh če so posajeni junija in na kraju, kjer sonca praktično ni - Irskem.
Naši lepo izgledajoči in zdravi paradižniki, so tako ostali pri velikosti grozdja oziroma marelic in popolnoma zeleni, da pa ne bi šli v nič, sem prevzela pobudo in danes skuhala chutney (čatni). Nekaj sem jih tudi prihranila, ker si fantje želijo probat ocvrte zelene paradižnike in bomo vidli, morda pa so dobri, in jih bomo zaradi tega sadili tudi drugo leto.

Posajen smo imeli tudi krompirček, zoglj zato, ker se je eden izmed mojih sostanovalcev odločil, da bo posadil en krompir in s tem začel otvoritveno sezono vrta in ne boste verjeli, iz tega krompirčka, je zrastlo 6 velikih krompirjev, ki verjetno po okusu niso kaj pride, glede na velikost ampak vsaj zrastli so.

Prilagam vam približen recept za chutney:
 800g zelenih paradižnikov
4 srednje velike čebule
5 klinčkov
2 palčki cimeta
svež ingver
lovorov list
bazilika
rožmarin
čili
kurkuma
250g sladkorja
200ml jabolčnega ali balzamičnega kisa
sol in poper
Postopek:
1. Operemo paradižnike in jih narežemo na srednje velike kose, olupimo čebulo, jo razpolovimo in jo narežemo na kolobarje
2. Naribamo ingver in drobno nasekljamo čili, zmešamo vse začimbe skupaj in jih potresemo po paradižniku.
3. Na vročem olju prepražimo čebulo in jo pražimo tako dolgo, da postekleni, dodamo paradižnike in posolimo. Vse skupaj pražimo okoli 15 minut.
4. Nato dodamo sladkor, dobro premešamo in počakamo, da se raztopi, dodamo kis in kuhamo še 30
minut ali dokler paradižniki niso mehki in chutney gost ( z malo tekočine).

Ni komentarjev:

Objavite komentar