četrtek, 8. december 2011

Izpiti

December, vse že diši po praznikih, ampak bo preden poletim domov, potrebno naredit še nekaj izpitov. Danes sem opravila ustni del španščine in ugotovila, da je super met španščino na začetnem nivoju, ker potem, ko dejansko znaš tvorit brezvezne stavke izpadeš noro dobro. :) In ja, zraven tega pridaš še malo španskega naglasa, ki ga Irci nikakor ne znajo, pa je porfesorica (Španka) popolnoma navdušena nad tabo in ti oprosti tiste malo treme, ki jo pač imaš.
V ponedeljek me čaka pisni izpit poznavanja osnov kuhanja, zgodovine kulinarike, najbolj vplivnih chefov in kakšnih 100 kulinaričnih terminov, ki jih verjetno polovico nikoli ne bom potrebovala, bom pa morda kdaj pametno izpadla, če jih bom uporabila.  Upajmo, da je vikend dovolj dolg za osvajanje znanj za ta izpit. SIgurno bo prekatek, da bi uspela povadit še vse za oba praktična izpita, ki me čakata v torek in sredo, lahko pa upam na najboljše. Ribe za prakso filetiranja je težko naj tukaj, kar je skoraj nepredstavljivo, glede na to, da se trenutno nahajam na otoku, kjer dnevno nalovijo veliko količino rib, ampak jih večino izvozijo in je zato sredi Dublina blazno težko najt sveže ribe, pa čeprav smo v glavnem mestu neke kvazi razvite zahodnoevropske države, ki pa žal ne pozna koncepta tržnice, kot ga poznam jaz in še supermarket ne pozna koncepta prodaje rib in mesa, kot sem jih vajena jaz. Ampak, je treba preživet s tem kar imaš, Irska ni tako slaba, tudi v finančni krizi tega ni tako občutit, čeprav so zvišali šolnine za naslednje leto, ampak smo s protestom vsaj dosegli, da so jih zvišali "zgolj" za 250 evrov, kar je seveda mnogo manj od pričakovanega dviga šolnin iz 2000 na 5000. Hvalabogu in upajmo, da si slučajno ne premislijo.
Zdaj pa sledi še nekaj slik iz praktičnih ur, da vam spet prebudim oglašanje vaših želodcev in  željo, da bi vam kaj od tega pripravila, ko pridem domov. Zelo kmalu torej, še 7...
 Pecivo, ki smo ga napekli v eni izmed ur: scones, borovničevi in pomarančno makovi mafini, različice irskega kruha s sodo.
 Učenje rezanja in okraševanja tort, na koncu smo bili vsi ponosni na svoje izdelke, ker so izgledali zares profesionalno, pa še dobri so bili! :) ( Moji sostanovalci so bili navdušeni nad torto, jaz tudi, ko sem jo uspešno pritovorila domov in pred tem dobila nekaj čudnih pogledov sopotnikov na avtobusu, ja, verjetno stvar zavita v alufoljio z nalepko Katarina izgleda precej čudno )
 Swiss roll ali smetanova rulada z jagodami, najina je uspela odlično, nežen in lahek biskvit, za prste obliznit.
 Pecivo iz listnatega testa, mmmmm, ampak malo preveč smetane za moj okus.  In masla, ampak takšna je  pač tradicionalna francoska kuhinja, ki se je učimo.
Meuille feuille ali ena izmed preprostih in dobrih sladic, ki zna izgledati  precej profesionalno. :)

2 komentarja:

  1. torta, okrašena z malinami?, izgleda res dobro. Ali se da dobiti recept? lp

    OdgovoriIzbriši
  2. recept je osnovni biskvit genoise z vaniljevo smetano, po vrhu pa so maline in čokoladne mrvice

    OdgovoriIzbriši