sobota, 23. junij 2012

Galway

V četrtek zjutraj sva se odpravila v zgodnje deževno jutro in bila ob pol osmih že na vlaku, ki naju je popeljal v Galway. Galway velja za eno najlepših Irskih mest in slovi tudi po svojem zmeraj deževnem vremenu. Je eno izmed najbolj turističnih mest. Leži na zahodnem delu Irske in je za turiste atraktiven tudi zaradi bližnjih Cliffs of Moher, ki naj bi bili dih jemajoči. Sama jih nisem vidla, ker so malo predaleč od centra mesta, a morda se do njih odpravim kdaj drugič, Irska je čudovita dežela vredna raziskovanja in za September je planiran obisk še enega simpatičnega mesteca, ki leži na jugu- Corka.
Vožnja do Galwaya traja približno 3 ure in med opazovanjem zelenih površin, gozdičkov, raznobarvnih krav in ovc, vožnja pravzaprav kar hitro mine. Vlak je bil skoraj poln in ob desetih, ko sva prispela v mesto, je bila železniška postaja že zelo živa, mesto pa je sledilo počasnemu prebujanju četrtkovega dopoldneva.
Center mesta je prisrčen in poln majhnih ulic in uličic z raznobarvnimi hišami, trgovinicami, hoeli in hostli. Je tipično turistično mesto, kjer restavracije ponujajo tradicionalne Irske jedi in na vsaki ulici je vsaj ena prodajalna s spominki. Raje kot v takšne trgovinice, sva se odpravila dopristanišča in se sprehajala ob obali, prehodila nešteto malih uličic in mostov, se vsake toliko časa znašla na kraju, kjer sva že bila in na koncu obsedela na kamenji ob obali in zgolj uživala v slanem vonju po morju.  Med dežjem se je pokazalo tudi sonce in oblqaki so se iz sivih obarvali nazaj v bele.
Nekaj več kot sedem ur sprehajanja po Galwayu naju je izmučilo in privoščila sva si kosilo v eni izmed simpatičnih majhnih restavracij v centru mesta. Ker sva bila ob morju, sem si z veseljem naročila seafood chowder, medtem ko je moj dragi raje posegel po bolj konzervativni hrani, njihovemu posebnemu sendviču.
Imela sva se lepo in uživala sva tudi v deževnem vremenu, ki da mestu nek poseben pridih. Po skroaj enem letu sem spet hodla po peščeni plaži in uživala ob pogledu na velike kamne obdane z nešteto školjkami in na čisto mirno morje, ki se je razprostiralo pred nama.
Ob šestih sva se odpravila nazaj proti Dublinu in ugotovila, da naslednjič raje ostaneva do naslednjega jutra, saj je Galway znan tudi po super nočnem življenju, bo potrebno preverit.

Moram pa priznat, da na koncu vse ni bilo taqko zelo popolno, za kar je bil kriv seafood chowder, ki mi je popolnoma uničil včerajšnji dan, saj sem očitno dobila zastrupitev s hrano, morski sadeži so zmeraj nepredvidljivi in tokrat, na žalost se je to pripetilo meni, danes sem že dobro in za naslednjič vem, da tudi ob morju ni zmeraj nujno, da dobiš čisto sveže ribe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar