sobota, 8. september 2012

September

Čisto svež še je, ko diši po poletju pa vendar so listi že nekoliko rumenkasti, ali rdeči, celo rjavi. September je in ne, ni me samo Melodromova pesem spomnila na to, tudi bližina odhoda, ko spet preletim morje in se vrnem v deželo piva in ovc.
Celotno poletje je minilo kot bi trenil in vsi obiski in objemi in stiski rok, vse prebrane knjige in morje je že mimo. Zdaj je tista zadnja faza poletja, ko se prav kakor lani malo po malo poslavljam, a ne za dolgo. Decmber bo tukaj prav tako hitro, kot je minilo poletje in spet bom doma, vmes pa, bom kuhala in se naučila kaj novega, da lahko pripravim še en enkraten piknik kot je bil včerajšnji. Pri takihj stvareh je sicer najpomembnejša družba, ampak ob takih ljudeh, kot jih imam okoli sebe vzdušje nikoli ne more biti slabo, zato sem se jaz osredotočila na hrano in pripravo le te. Ves dan sem porabila v kuhinji in pripravljala majhne drobnarije za vsak okus in komaj danes zjutraj ugotovila, da sem pravzaprav včeraj imela skoraj vegetarijanski piknik, če izvzameš zmeraj obvezno tunino omako, ki je iz meni neznanega razlogas zmeraj najljubša jed. :) Tako sem se včeraj odločila in pripravila veliko čisto majhnih preprostih stvari. Zjutraj sem začela s torto iz orehov in čokolade, ki je kadar smo v čajnici zmeraj priljubljena sladica in nato nadaljevala s pečenjem cookijev, shortbreadov  in linških očes. Do dopoldneva so biel torej zahtevne stvari spečene, nato je sledil še domač polnozrnat kruh in testeninska solata, pa omakice in nato končanje torte, ko se je krema strdila. Za konec sem pripravila še mariniran tofu in crostinije s tremi različnimi oblogami - gobicami, paradižnikom in pardižnikom in belim fižolom.
Ker je bil tofu velika uspešnica in na začudenje večine pravzaprav dobra stvar, vam prilagam recept, ki je zelo preprost in ga lahko z nekaj malega kreativnosti še izboljšate.
Tofu sem narezala na rezine, in ga v skledi marinirala s svetlo sojino omako ter sezamovimi in lanenimi semeni. Mariniral se je približno 3 ure, nato pa sem ga na nekaj malega olivnega olja hrustljavo zapekla in postregla s solato. Čisto preprosto in dobro!  Za bolj bogat okus pa lahko v marinado dodaš med ali čili, malo riževega kisa, kakršnokoli začimbo, ki vam je ljuba.

In, ker se mi danes prav zares ljubi kuhat in pisat recpte, z vami podelim še recept za linška očesa, kot jih pečejo pri Sacherju.

Za svetlo linško testo potrebujete:
150g moke
100g masla
1 jajce
50g sladkorja
50g zmletih mandljev
limonino lupinico
vanilijo
ščep soli
marmelado

V skledi penasto stepete maslo s sladkorjem, dodate jajce, vanilijo in limonino lupinico, ko je to dobro zmešano, dodate presejano moko in sol in mešate tako dolgo, da masa postane gladka. Postavite v hladilnik in pustite, da se testo strdi in je dovolj hladno, da se da lepo razvaljat. Razvaljate na tanko in izrežete piškote, ki jih spečete v pečici ogreti na 180°C. Pecite jih približno 10 minut, toliko da so zlato rjavo zapečeni. :)

Najlepše je, kadar lahko kuham doma, kjer imam na voljo vse in še več pripomočkov  in veliko začimb in tudi preveč kuharskih knjig s preveč recepti, ki si jih želim sprobat. Kadar sem na Irsekm, sicer pečem pecivo, ker me imajo moji cimri zaradi tega še toliko raje, ampak z eno plastično skledo, metlico ki malo razpada in tehtnico, ki noče meriti ničesar manjšega od 100g ni tako preprosto, gre za silo ampak sladice niso vedno takšne, kot bi morale biti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar