In je minil še en vikend,
torej sem še malo bližje domu, no lešpe rečeno odhodu domov. Kmalu kmalu bom spet preletela morje in pristala v božično okrašenem Dunaju, komaj čakam, da spet razdelim objeme in poljube in se stisnem v objem tistih, ki jih pogrešam.
In da bom doma in bo toplo in moja psotelja ne bo več sama. Po cimetu bo dišalo v hiši in po smoli, ker tako pač dišijo sveže jelke, ki jih postaviš, za božično drevo.
Zajema me to vzdušje, ta vonj to občutje, tudi ideje za darila že zbiram, čeprav ne vem, kaj podariti ljudem, nekaj iz srca jim želim dati, nekaj samo za njih.
Ta vikend je bil nekoliko lenoben ampak tudi delaven. Včeraj sem odšla v kino in si končno ogledala novega Jamesa Bonda, vmes pa sem kuhala. VV soboto sem prirpavila juho iz sladkega krompirja z granatnim jabolkom, včeraj sem pripravla počasi kuhano jagnjetino s paradižnikom in zelenjavo in torto, ki se je spremenila v cake pops za mojega dragega, ker sem mu torto obljubila že septembra, pa je zaradi mnogih vzrokov ni dobil do včeraj.
Prilagam še fotografije, ker nisem ravno izvrsten fotograf, so fotografije takšne bolj površne in začetniške, ampak vsaj prikazale bodo, kar imajo za pokazat, čeprav morda ne v najlepši luči.
Juha iz sladkega krompirja z granatnim jabolkom.
Cake pops.
ponedeljek, 26. november 2012
petek, 23. november 2012
Ko diši po božiču
Cimet, suho sadje, rum, ...
... police v supermarketih so se že napolnile s čokoladami, božičnimi pudingi in pitami, zamrzovalniki so polni velikih zamrznjenih puranov in plastična božična drevesa so skupaj s čokoladami v akciji.
Niti decmber še ni, ko zagledam kupce, ki nosijo domov božična drevesca. Niti december še ni, pa je vsaka izložba v mestu božično okrašena. Ne, ni še december, pa so že prižgali božične lučke v mestu in božično drevo stoji na glavni ulici, okrašeno.
Diši po božiču, pa še ne bi smelo. Vsi že ponujajo posebne darilne pakete in obljubljajo, da imajo popolno darilo za vsakogar, ki mu želimo kaj podariti. Ne, ni december in pika. Nočem prezgodnjega božičnega vzdušja, nočem preveč zapravljenega denarja. Samo december je, ko mora dišati po kuhanem vinu in vseh toplih začimbah tega sveta, po klinčkih in ingverju. Medu in cimetu. Ko mora dišati po domačem pecivu.
In ko se prižge prva svečka na adventnem venčku, takrat je december in takrat diši po božiču.
... police v supermarketih so se že napolnile s čokoladami, božičnimi pudingi in pitami, zamrzovalniki so polni velikih zamrznjenih puranov in plastična božična drevesa so skupaj s čokoladami v akciji.
Niti decmber še ni, ko zagledam kupce, ki nosijo domov božična drevesca. Niti december še ni, pa je vsaka izložba v mestu božično okrašena. Ne, ni še december, pa so že prižgali božične lučke v mestu in božično drevo stoji na glavni ulici, okrašeno.
Diši po božiču, pa še ne bi smelo. Vsi že ponujajo posebne darilne pakete in obljubljajo, da imajo popolno darilo za vsakogar, ki mu želimo kaj podariti. Ne, ni december in pika. Nočem prezgodnjega božičnega vzdušja, nočem preveč zapravljenega denarja. Samo december je, ko mora dišati po kuhanem vinu in vseh toplih začimbah tega sveta, po klinčkih in ingverju. Medu in cimetu. Ko mora dišati po domačem pecivu.
In ko se prižge prva svečka na adventnem venčku, takrat je december in takrat diši po božiču.
nedelja, 18. november 2012
Chutney iz zelenega paradižnika
Jesen je prijazna za poljske pridelke, a nikakor ne za sonce ljubne rdeče paradižnike, sploh če so posajeni junija in na kraju, kjer sonca praktično ni - Irskem.
Naši lepo izgledajoči in zdravi paradižniki, so tako ostali pri velikosti grozdja oziroma marelic in popolnoma zeleni, da pa ne bi šli v nič, sem prevzela pobudo in danes skuhala chutney (čatni). Nekaj sem jih tudi prihranila, ker si fantje želijo probat ocvrte zelene paradižnike in bomo vidli, morda pa so dobri, in jih bomo zaradi tega sadili tudi drugo leto.
Posajen smo imeli tudi krompirček, zoglj zato, ker se je eden izmed mojih sostanovalcev odločil, da bo posadil en krompir in s tem začel otvoritveno sezono vrta in ne boste verjeli, iz tega krompirčka, je zrastlo 6 velikih krompirjev, ki verjetno po okusu niso kaj pride, glede na velikost ampak vsaj zrastli so.
Prilagam vam približen recept za chutney:
800g zelenih paradižnikov
4 srednje velike čebule
5 klinčkov
2 palčki cimeta
svež ingver
lovorov list
bazilika
rožmarin
čili
kurkuma
250g sladkorja
200ml jabolčnega ali balzamičnega kisa
sol in poper
Postopek:
1. Operemo paradižnike in jih narežemo na srednje velike kose, olupimo čebulo, jo razpolovimo in jo narežemo na kolobarje
2. Naribamo ingver in drobno nasekljamo čili, zmešamo vse začimbe skupaj in jih potresemo po paradižniku.
3. Na vročem olju prepražimo čebulo in jo pražimo tako dolgo, da postekleni, dodamo paradižnike in posolimo. Vse skupaj pražimo okoli 15 minut.
4. Nato dodamo sladkor, dobro premešamo in počakamo, da se raztopi, dodamo kis in kuhamo še 30
minut ali dokler paradižniki niso mehki in chutney gost ( z malo tekočine).
Naši lepo izgledajoči in zdravi paradižniki, so tako ostali pri velikosti grozdja oziroma marelic in popolnoma zeleni, da pa ne bi šli v nič, sem prevzela pobudo in danes skuhala chutney (čatni). Nekaj sem jih tudi prihranila, ker si fantje želijo probat ocvrte zelene paradižnike in bomo vidli, morda pa so dobri, in jih bomo zaradi tega sadili tudi drugo leto.
Posajen smo imeli tudi krompirček, zoglj zato, ker se je eden izmed mojih sostanovalcev odločil, da bo posadil en krompir in s tem začel otvoritveno sezono vrta in ne boste verjeli, iz tega krompirčka, je zrastlo 6 velikih krompirjev, ki verjetno po okusu niso kaj pride, glede na velikost ampak vsaj zrastli so.
Prilagam vam približen recept za chutney:
800g zelenih paradižnikov
4 srednje velike čebule
5 klinčkov
2 palčki cimeta
svež ingver
lovorov list
bazilika
rožmarin
čili
kurkuma
250g sladkorja
200ml jabolčnega ali balzamičnega kisa
sol in poper
Postopek:
1. Operemo paradižnike in jih narežemo na srednje velike kose, olupimo čebulo, jo razpolovimo in jo narežemo na kolobarje
2. Naribamo ingver in drobno nasekljamo čili, zmešamo vse začimbe skupaj in jih potresemo po paradižniku.
3. Na vročem olju prepražimo čebulo in jo pražimo tako dolgo, da postekleni, dodamo paradižnike in posolimo. Vse skupaj pražimo okoli 15 minut.
4. Nato dodamo sladkor, dobro premešamo in počakamo, da se raztopi, dodamo kis in kuhamo še 30
minut ali dokler paradižniki niso mehki in chutney gost ( z malo tekočine).
četrtek, 8. november 2012
Cimet
Kadar je pozno jeseni že zelo mrzlo in se večeri prevesijo v temo. Ko te pogreje skodelica čaja in ti je zima prijetna podoba božiča, ki se skrbno odvija iz naftalina. Ker so okraski povsod in izložbe žarijo, razsvetljene od majhnih lučk.
In je cimet, ki diši v kuhinji, kakor za božič medenjaki in piškoti in kuhano vino. In je rjav prah kot dišeča omama za večer, ki te pogreje, je cimet, ko je čas za pesmi in skodelico čaja.
In je cimet, ki diši v kuhinji, kakor za božič medenjaki in piškoti in kuhano vino. In je rjav prah kot dišeča omama za večer, ki te pogreje, je cimet, ko je čas za pesmi in skodelico čaja.
V pogrešanju
Sledi snega
Majhne drobtinice pomaranč
Rumene kot limone
Dišijo po bezgu.
Socvetja travnikov
Se zlijejo v kozarec irske kave
Cimet zmešam z ingverjem
Da dobim tisti okus,
Ko me poljubiš
In dišiš po kostanju.
Morda je zima
V meni
Kjer ni jeseni.
Pišeš šepetajoče
Škrebljanje in šumi
Pišoče
Šumniki
Želijo zbežati
Skozi škorenj
Luknje ima
Ki premočijo
V deževnem dnevu
Pišeš
Šklopotajo luže
Ko poslušaš pesem
Mimo vidnih polj in skritih oči
Ostaneš ko izparijo noči
In je mrzlo zunaj
Sapo loviva v majhne kapljice,
Ki se izgubijo v zraku.
Ti pa še zmeraj mirno dihaš v blazino
S hrbtom proti meni
Objamem te in ti
stisneš mojo roko
Poljubiš me na lice
Ko odpreš oči novemu jutru
In skupaj zreva v mrzel jesenski dan
Boš videl v senci sonce
In v krošnjah dreves ptice
Pomladi bodo cvetele japonske češnje
In objela bom drevo
Ker ga imam rada.
Morda raje
Kot če bi imelo srce.
sreda, 7. november 2012
Po Halloweenu je čas za božič
Sodeč po trgovinah, se dober teden po Halloweenu vse spremeni v izložbe z božičnimi dekoracijami, jelkami in lučkami. V supermarketih veselo ponujajo vse za okrasitev novoletne jelke, celo zamrznjenega celega purana za božično večerjo lahko kupite. Tako tudi mene počasi že prevzema nekaj čisto oddaljenega božičnega vzdušja, v mrzih in nekoliko sončnih dnevih.
Po keltskem koledarju je zima v novembru in temperature so temu primerne, tudi tema se spusti nad mesto vsak dan nekoliko prej. Danes bom končala faks v trdi temi in nato po temnih in hladnih ulicah prikorakala domov okoli osmih, nič mi ni všeč ta ideja. V mrzlih dneh, ko se vrneš domov po temi, je najlepše. če te čaka večerja, če pa to ni možno, pa je dobro, če je takšna, ki te pogreje, zato bom danes priložila recept za steak in guinness pie, ki sem ga naredila v nedeljo.
Steak and guinnes pie
za 4 osebe
Sestavine:
Priprava:
Korenček, zeleno, česen in čebulo nasekljamo na drobne koščke. Meso narežemo na grižljaj velike koščke, damo v skledo, posolimo, popopramo in dodamo moko, dobro premešamo, da se moka enakomerno porazdeli po mesu. V ponvi segrejemo olje in na njem hitro prepražimo zelenjavo, dodamo meso in pražimo tako dolgo, da je meso na vseh straneh pečeno, dodamo lovorov list, začinimo, dodamo paradižnikovo mezgo, guinness in na malem ognju počasi kuhamo še 15 -20 minut. V tem času razvaljamo testo, jaz sem naredila majhne pite v modelčkih za muffine, tako, da sem iz testa razvaljanega približno na pol cm izrezala kroge in jih položila v namaščen pekač ter tako pripravila podlogo za pito, potem sem na testo dala mesni nadev in čez položila še pokrov iz testa, spojila skupaj s podlogo in naredila luknjico na vrhu, da lahko para izhlapi in omogoči testu, da lepo naraste. Originalna pita je narejena tako, da nadev položite v globok pekač in razvaljano testo položite na nadev kot nekakšen pokrov, jaz imam rada krhko testo, zato sem se odločila narediti posamezne pite v modelih. Odlična priloga k piti je kuhana zelenjava, kot sta grah in korenček.
Zadnje čase sem veliko pripravljala irske jedi, včerajpa sem naredila nekaj prijetno domačega, skutne slivove cmoke s piškotnimi drobtinami in moram priznati, da sem neznansko uživala v domačnosti jedi, prav tako pa so tudi moji cimri priznali, da cmoki polnjeni s sadjem, sploh niso tako slabi, namreč, ko sem jih pripravljala, so me vsi skeptično opazovali in se čudili, kaj čudnega jim bom spet ponudila.
In počasi bom spet spekla kakšne piškote, da se prirpavim za božič. :)
Po keltskem koledarju je zima v novembru in temperature so temu primerne, tudi tema se spusti nad mesto vsak dan nekoliko prej. Danes bom končala faks v trdi temi in nato po temnih in hladnih ulicah prikorakala domov okoli osmih, nič mi ni všeč ta ideja. V mrzlih dneh, ko se vrneš domov po temi, je najlepše. če te čaka večerja, če pa to ni možno, pa je dobro, če je takšna, ki te pogreje, zato bom danes priložila recept za steak in guinness pie, ki sem ga naredila v nedeljo.
Steak and guinnes pie
za 4 osebe
Sestavine:
- 600g govedine ( jaz sem uporabila bržolo)
- 2 srednje velika korenčka
- 2 stebli zelene
- 2 srednje veliki čebuli
- 3 stroki česna
- 2 žlici paradižnikovega pireja ali mezge
- 150-200 ml guinnessa
- 1 žlica moke
- sol in poper
- lovorov list
- krhko testo ( 300g moke, 150g masla, 1 jajce)
Priprava:
Korenček, zeleno, česen in čebulo nasekljamo na drobne koščke. Meso narežemo na grižljaj velike koščke, damo v skledo, posolimo, popopramo in dodamo moko, dobro premešamo, da se moka enakomerno porazdeli po mesu. V ponvi segrejemo olje in na njem hitro prepražimo zelenjavo, dodamo meso in pražimo tako dolgo, da je meso na vseh straneh pečeno, dodamo lovorov list, začinimo, dodamo paradižnikovo mezgo, guinness in na malem ognju počasi kuhamo še 15 -20 minut. V tem času razvaljamo testo, jaz sem naredila majhne pite v modelčkih za muffine, tako, da sem iz testa razvaljanega približno na pol cm izrezala kroge in jih položila v namaščen pekač ter tako pripravila podlogo za pito, potem sem na testo dala mesni nadev in čez položila še pokrov iz testa, spojila skupaj s podlogo in naredila luknjico na vrhu, da lahko para izhlapi in omogoči testu, da lepo naraste. Originalna pita je narejena tako, da nadev položite v globok pekač in razvaljano testo položite na nadev kot nekakšen pokrov, jaz imam rada krhko testo, zato sem se odločila narediti posamezne pite v modelih. Odlična priloga k piti je kuhana zelenjava, kot sta grah in korenček.
Zadnje čase sem veliko pripravljala irske jedi, včerajpa sem naredila nekaj prijetno domačega, skutne slivove cmoke s piškotnimi drobtinami in moram priznati, da sem neznansko uživala v domačnosti jedi, prav tako pa so tudi moji cimri priznali, da cmoki polnjeni s sadjem, sploh niso tako slabi, namreč, ko sem jih pripravljala, so me vsi skeptično opazovali in se čudili, kaj čudnega jim bom spet ponudila.
In počasi bom spet spekla kakšne piškote, da se prirpavim za božič. :)
ponedeljek, 29. oktober 2012
Ponedeljek v znamenju kuhanja
Danes sem skuhala avtentični Irish stew, no vsaj recept je trdil da je avtentičen, ampak najverjetneje je toliko različnih avtentičnih stewjev kot je Ircev, ki ga kuhajo. Za sladico pa sem pripravila cheesecake.
Irish stew
Sestavine:
1 kg jagnjetine/ govedine narezane na kocke
4 srednje velike čebule, narezane na kolobarje
4 stroki česna, sesekljan
3 korenčki, narezani na 1 cm debele kolobarje
2 stebli zelene, narezana na 1 cm debele kolobarje
10 majhnih ali 6 srednje velikih krompirčkov, narezanih na velike kocke
pol skodelice ješprena
timijan, rožmarin in peteršilj
sol, poper
olje
moka
1liter jušne osnove
0.5 litra guinnesa ali drugega temnega piva
Priprava:
V osoljnei vodi skuhajte ješprenj in ga shranite za kasneje. Na vročem olju prepražite zelenjavo in dodajte sveža zelišča, ko se zelenjava nekoliko zmehča, jo stresite v drugo skledo in na enakem olju prepražite meso, ki mu dodate nekaj moke, samo toliko, da porjavi. Nato dodajte zelenjavo, dobro premešajte in dodajte pivo in jušno osnovo, solite in poprajte. Kuhajte okoli 15 minut in dodajte ješprenj, nato pa pustite,da se pri raklem vrenju kuha še uro ali dve, dokler meso ni mehko in omaka nekoliko zgoščena.
Cheesecake
Sestavine:
Za kremo
500g kremnega sira ( philadelphia ali nekaj temu podobnega)
3 jajca
4 zvrhane žlice moke
85g rjavega sladkorja
vanilija
limonina lupinica (najboljša sveža)
Pomarančna lupinica
Za skorijco
300g maslenih piškotov - albert keksov
100g stopljenega masla
3 žlice sladkorja
Za omako
Sadje
sladkor
Priprava:
Kekse zdrobimo v zelo fine drobtine in mu v skledi primešamo stopljeno maslo in sladkor. V namaščen tortni model drobtine previdno razporedimo po celotnem obodu in podlagi, ter jih dobro stisnemo, da nastane lepa ravna podloga. Kremni sir stepemo sladkorjem, nato dodamo preostale sestavine in dobro premešamo, vlijemo v model in pečemo v ogreti pečici na 170°C okoli 40 minut, ali dokler ni nežno zapečena in strjena. Za omako sem uporabila zamrznjeno jagodičevje, nekaj žlic sladkorja in nekaj malega vode, ter vse skupaj kuhala okoli 15 minut, dokler se ni nekoliko zgostilo.
Slika ni najboljša, ampak prikaže končni izdelek. :)
Irish stew
Sestavine:
1 kg jagnjetine/ govedine narezane na kocke
4 srednje velike čebule, narezane na kolobarje
4 stroki česna, sesekljan
3 korenčki, narezani na 1 cm debele kolobarje
2 stebli zelene, narezana na 1 cm debele kolobarje
10 majhnih ali 6 srednje velikih krompirčkov, narezanih na velike kocke
pol skodelice ješprena
timijan, rožmarin in peteršilj
sol, poper
olje
moka
1liter jušne osnove
0.5 litra guinnesa ali drugega temnega piva
Priprava:
V osoljnei vodi skuhajte ješprenj in ga shranite za kasneje. Na vročem olju prepražite zelenjavo in dodajte sveža zelišča, ko se zelenjava nekoliko zmehča, jo stresite v drugo skledo in na enakem olju prepražite meso, ki mu dodate nekaj moke, samo toliko, da porjavi. Nato dodajte zelenjavo, dobro premešajte in dodajte pivo in jušno osnovo, solite in poprajte. Kuhajte okoli 15 minut in dodajte ješprenj, nato pa pustite,da se pri raklem vrenju kuha še uro ali dve, dokler meso ni mehko in omaka nekoliko zgoščena.
Cheesecake
Sestavine:
Za kremo
500g kremnega sira ( philadelphia ali nekaj temu podobnega)
3 jajca
4 zvrhane žlice moke
85g rjavega sladkorja
vanilija
limonina lupinica (najboljša sveža)
Pomarančna lupinica
Za skorijco
300g maslenih piškotov - albert keksov
100g stopljenega masla
3 žlice sladkorja
Za omako
Sadje
sladkor
Priprava:
Kekse zdrobimo v zelo fine drobtine in mu v skledi primešamo stopljeno maslo in sladkor. V namaščen tortni model drobtine previdno razporedimo po celotnem obodu in podlagi, ter jih dobro stisnemo, da nastane lepa ravna podloga. Kremni sir stepemo sladkorjem, nato dodamo preostale sestavine in dobro premešamo, vlijemo v model in pečemo v ogreti pečici na 170°C okoli 40 minut, ali dokler ni nežno zapečena in strjena. Za omako sem uporabila zamrznjeno jagodičevje, nekaj žlic sladkorja in nekaj malega vode, ter vse skupaj kuhala okoli 15 minut, dokler se ni nekoliko zgostilo.
Slika ni najboljša, ampak prikaže končni izdelek. :)
nedelja, 21. oktober 2012
Sončna nedelja
Nedelja tokrat, je bila obsijana s soncem in v znamenju čiščenja hiše in to generalnega, takšnega, ki ga po navadi opravimo pomladi. Saj jesen, je nekako podobna pomladi in prah ter umazanija se nabirata skozi vse leto.
Danes sem kuhala nedeljsko kosilo, no, niti ni bilo kaj podobno nedeljskemu, je bilo pa vseeno dobro. Pripravila sem zelenjavni kari, ki sem ga postregla z rižem in pita kruhom.
Za zelenjavni kari potrebujete:
1/2 ali 600g butternut buče ali katere koli druge buče, narezane na srednje velike kocke
200g šampinjonov, narezanih na četrtine
200g špinače
1 velik korenček, narezan na kolobarje
2 srednje veliki čebuli, narezani na rezine
2 stroka česna, nasekljanega
200g kuhane zelene ali rdeče leče
400 ml kokosovega mleka ali kravjega mleka, ki ga zmešate z dvema žlicama kokosove moke
sol in poper
2 žlički karija v prahu
1 žlička garam masale v prahu
koriander
suho sadje (rozine, suhe marelice, suhe slive)
riž (najboljši je basmati)
Priprava:
Na malo olivnega olja prepražite čebulo, dokler ni rahlo rjava, dodajte česen, nato gobice, bučo in korenček, pražite, dokler se zelenjava malo ne zmehča, dodajte lečo in špinačo, začinite ter dodajte mleko, kuhajte, dokler zelenjava ni zmehčana ampak ima še zmeraj obliko. Zraven ponudite kuhan riž, ter dodajte nasekljan koriander in narezano suho sadje. Dober tek!
Še končen izgled jedi.
Danes sem kuhala nedeljsko kosilo, no, niti ni bilo kaj podobno nedeljskemu, je bilo pa vseeno dobro. Pripravila sem zelenjavni kari, ki sem ga postregla z rižem in pita kruhom.
Za zelenjavni kari potrebujete:
1/2 ali 600g butternut buče ali katere koli druge buče, narezane na srednje velike kocke
200g šampinjonov, narezanih na četrtine
200g špinače
1 velik korenček, narezan na kolobarje
2 srednje veliki čebuli, narezani na rezine
2 stroka česna, nasekljanega
200g kuhane zelene ali rdeče leče
400 ml kokosovega mleka ali kravjega mleka, ki ga zmešate z dvema žlicama kokosove moke
sol in poper
2 žlički karija v prahu
1 žlička garam masale v prahu
koriander
suho sadje (rozine, suhe marelice, suhe slive)
riž (najboljši je basmati)
Priprava:
Na malo olivnega olja prepražite čebulo, dokler ni rahlo rjava, dodajte česen, nato gobice, bučo in korenček, pražite, dokler se zelenjava malo ne zmehča, dodajte lečo in špinačo, začinite ter dodajte mleko, kuhajte, dokler zelenjava ni zmehčana ampak ima še zmeraj obliko. Zraven ponudite kuhan riž, ter dodajte nasekljan koriander in narezano suho sadje. Dober tek!
Še končen izgled jedi.
Naročite se na:
Objave (Atom)