nedelja, 11. september 2011

Lutanje po Dublinu

Brez nekega cilja, samo opazovanje in lutanje okoli. Nedelja, skozi sivino neba se prebija vsaj nekaj sončnih žarkov. Ura je pol desetih, ulice so polne turistov, trgovine so zaprte, nekaj kavarn je že odprlo svoja vrata. Brez začrtane poti korakam po ulici, nato navzgor po naslednji in na levo, pa še desno in čez most. Temple bar, smerokaz proti gradu in potem lutanje naprej. Spomnim se ene ulice, pa zavijem na drugo, pridem na ulico, ki sem jo iskala pred dvema dnevoma, najdem to, kar sem iskala. Saj ne vem, če bom spet našla, v četrtek moram tja, bo že nekako. Lutanje spet v drugo smer. čez drugi most pa do O ' conell streeta in potem kar naravnost, lep predel Dublina, nato čuden predel, nato spet lep. Drumcondra, nato spet čuden predel, policaji so povsod, nogometna tekma se začenja, to lahko vidiš po Ircih, ki so vsi namenjeni v isto smer, smer stadiona. V majicah verjetno dublinskega nogometnega kluba. Policaji se ti prijazno smehljajo, ti pa izgubljeno ugotavljaš, da mora nekje blizu tega kljub vsemu bit tvoja ulica. Hodiš po še neki čudni ulici in nato zaviješ na desno. 594,593,588 in nato, knčno tista modra vrata na opečnati hiši, številka 581.  Prihod v stanovanje okoli dvanajstih, nekaj čez.  Cimra še spi, tudi drugi niso še posebej dejavni.
Danes bo za kosilo rižota, že včeraj sem se odločla za to. Pa se lotimo kuhanja, deske za rezanje ni, čebulo razrežem na krožniku in se jočem, ker s topim nožem bolj kot režem vse skupaj mrcvarim, riž ki sem ga kupla ni pravi za rižoto ampak zdaj ne gre komplicirat. Ko je vse skupaj v loncu, zalijem z vodo in pustim, da se kuha. Rezultat je pravzaprav presenetljivo uspešen, rižota zelo dobra.
In potem spet dolgočasje, zatopim se v branje knjige, Norveški gozd, spomini na Norveško, pa čeprav naslov ali knjiga sploh nista v vezi z njo.  Želja po Norveški, ki je lepša od zdolgočasene Irske, če ne drugega, so vsaj norvežani lepši od Ircev in hrana boljša...
Morda, pa bom tukaj spoznala lepega Norvežana, saj je lahko tudi Šved ali Danec. Ne bomo tako zelo zbirčni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar